Prelomno leto 1980 je že na samem začetku leta napovedalo velike svetovne dogodke. Osemdeseta leta je čas, ko so se od nas poslovili veliki ljudje, glasbeniki, igralci in državniki. Četrtega maja se je v Ljubljani poslovil od nas naš predsednik naš tovariš Tito. Jugoslavija in svet sta doživela pogreb kot ga še ni bilo nikoli prej niti kdaj pozneje. Državniki iz celega sveta preko 140 delegacij so drli na pogreb. Danes je simbol Tito vedno bolj živ čeprav je za nekatere naše politike, ki so prisegali nanj zlikovec. Za mene osebno, ki sem z njim živel 15 let in za veliko večino naroda, ki smo živeli s Titom je pa iz dneva v dan večji heroj. Konec leta 8. decembra pa je od nas odšel tragično še en heroj, človekoljub in glasbenik John Lennon.

Poleti leta 1980 smo doživeli bojkot zahodnih držav na Moskovskih olimpijskih igrah zaradi intervencije Sovjetske zveze v Afganistanu.

Moskwa-1980-OI

Na Poljskem je pričel svoj pohod Lech Walensa in desetletje je z letom 1980 vstopilo v digitalno dobo osebnih računalnikov. Leta 1980 je bil ustanovljena medijska hiša CNN. Intenziviral se je pohod v neoliberalni globalizem z vsemi današnjimi posledicami ki so ga v tistem obdobju najbolj čutile Južno Ameriške države. S prihodom Reagana in že iz leta 1979 ustoličene Thatcherjeve je neoliberalni model dobil pospešek in še danes je politika polna usta neoliberalnih floskul.

Lech_Walensa   Ronald Reagan (R) and Margaret Thatcher wave after

 

Leto 1980 je leto, ko sem zapustil osnovno šolo in bilo je veliko dobre glasbe in poslušali smo vse živo hiti pa so trajali in trajali do danes. Še danes večino radijskih postaj polni program z glasbo 80ih let.

Dejan Pogačnik

Written by Dejan Pogačnik

Ljubitelj dobre glasbe, fotografije. kolasarstva in vsega kar nam prinese pozitivo v življenje. Glasba je zakon :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja